górne tło

Wielka Sobota na Helclów.

Święcenie pokarmów na Wielkanoc ma w Polsce bardzo długą tradycję. Pójście ze święconką do kościoła to dla katolików jeden z ważniejszych elementów świąt – tak jak uczestnictwo w Triduum Paschalnym w Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę.

Pierwsze poświadczone wzmianki o święceniu pokarmów na ziemiach polskich, są z początku XIV wieku. Święcono nie tylko mięso, ale także wszystkiego to, co przygotowywano i spożywano na śniadanie Wielkanocne. Tradycja ta kultywowana jest po dziś dzień. Nie inaczej jest naszym domu.

W Wielką Sobotą Ksiądz Kapelan poświęcił pokarmy przygotowane dla mieszkańców we wszystkich zespołach pielęgnacyjno - opiekuńczych. Przy tej okazji dyrekcja Domu złożyła również życzenia świąteczne mieszkańcom i pracownikom obecnym przy święceniu pokarmów.